poznámka redakce: Cukr rafinovaný obsahuje 2 složky a tedy naše tělo jej nedokáže zpracovat. Patří mezi 5 poslů smrti (cukr, sůl, škrob, mléko, bílá pšeničná mouka)… článek je tedy velmi opatrné informační sdělení…skvělá náhrada sušená třtinová šťáva z Bewitu…

https://bewit.love/produkt/bio-susena-trtinova-stava-panela-rapadura?i=l2t6m4v72iqrsyv


Kalifornští vědci zjišťují, že ženy se správným stravováním si lépe udržují mladistvý vzhled.

Vědci zjistili, že výživnější strava bez nadbytku cukru může vést k mladšímu biologickému věku tělesných buněk.

„Podpora zdravého stravování v souladu s prevencí chronických onemocnění a snížená spotřeba přidaného cukru mohou podpořit pomalejší stárnutí buněk v porovnání s chronologickým věkem,“ napsali autoři studie, která byla zveřejněna 29. července v časopise JAMA Network Open.

Vědci z Kalifornské univerzity v San Francisku (UCSF) zkoumali 342 žen středního věku, aby zjistili, jak různé diety ovlivňují stárnutí jejich buněk. K vyhodnocení genové aktivity použili epigenetické hodiny, které umožnily odhadnout biologické zdraví lidí a možnou délku jejich života.

Studie zjistila, že i když se ženy stravovaly zdravě, jejich epigenetické stáří se zvyšovalo s každým gramem zkonzumovaného cukru.

Elissa Epelová, profesorka na katedře psychiatrie a behaviorálních věd UCSF a spoluautorka studie, ve svém prohlášení uvedla, že studie přispěla k pochopení toho, proč je cukr tak škodlivý pro zdraví.

„Věděli jsme, že vysoké množství přidaných cukrů je spojeno se zhoršeným metabolickým zdravím a časnými nemocemi možná více než jakýkoli jiný stravovací faktor,“ uvedla Epelová. „Nyní víme, že za tímto vztahem stojí zrychlené epigenetické stárnutí, což je pravděpodobně jeden z mnoha způsobů, jak nadměrný příjem cukru omezuje zdravou dlouhověkost.“

Vědci zjistili, že stejně tak, jako biologicky stárneme podle data narození, stárneme i epigeneticky. Starší lidé, kteří fungují, téměř jako by byli mladší – s mentálními a fyzickými schopnostmi spojenými s mladšími lidmi – mají nižší epigenetický věk.

Ženy s výživnější stravou zůstaly epigeneticky mladší
Strava žen byla hodnocena ve srovnání se středomořským stylem stravování, který podle vědců podporuje pomalejší stárnutí buněk, protože obsahuje protizánětlivé a antioxidační potraviny. Tyto diety byly také porovnávány se stravou známou pro nízké riziko chronických onemocnění.

Ve stravě byly hodnoceny také živiny, jako jsou vitaminy A, C, B12 a E, hořčík, selen, foláty a vláknina. Tyto živiny jsou spojeny s udržováním a opravou DNA a antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.

Ty, které dodržovaly některou z výživných diet, měly výrazně nižší epigenetický věk. Nejlepších výsledků dosáhla středomořská strava.

Autoři studie zjistili, že s každým bodem získaným při dodržování středomořské diety se ženám snížil počet epigenetických hodinových roků o 0,41 – což bylo nejvýznamnější snížení pozorované mezi zkoumanými dietami.

Antioxidační potraviny jsou spojovány s pomalejším procesem stárnutí, i když přímé důkazy a pochopení jejich účinků chybí.

Nadměrná spotřeba cukru a nemoci
Cukr není pro lidské zdraví pokaždé škodlivý. Lidské tělo potřebuje k přežití glukózu, což je forma cukru. Tělo si glukózu vyrábí z potravin. Existují dva druhy cukrů: přírodní cukry, které se nacházejí například v ovoci a mléce, a přidané cukry, mezi které patří surový cukr, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, rafinovaný cukr a med. Podle autorů studie jsou škodlivé přidané cukry, které se vyskytují především v nápojích, dezertech, sladkostech a pochutinách.

„Cukr je prokázaným prozánětlivým a oxidačním činitelem, který se podílí na vzniku rakoviny i kardiometabolických onemocnění,“ píše se ve studii.

Bylo také prokázáno, že zánět a oxidace podporují stárnutí buněk.

Příliš mnoho cukru může způsobit chronický zánět, který může vést k onemocnění, píší vědci ve studii publikované v roce 2014 v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

„Konzumace limonád slazených cukrem je trvale spojena se zvýšeným rizikem několika chronických zánětlivých onemocnění, jako je diabetes 2. typu a kardiovaskulární onemocnění,“ napsali autoři.

Zjistili také, že pravidelná konzumace slazených nápojů je spojena se zvýšeným rizikem revmatoidní artritidy u žen.

 

ZDROJ

AUTOR: Huey Freeman

Překlad: Epoch Times CZ