Výzkum ukazuje, že zvýšená hladina cukru v krvi ovlivňuje mozek zdravých lidí stejně jako lidí s cukrovkou.
Studie publikovaná v říjnu v časopise Neurobiology of Aging, kterou provedla kanadská Baycrest Academy for Research and Education (BARE), zjistila, že vysoká hladina cukru v krvi může zhoršovat zdraví mozku i u osob bez diabetu.
„Naše výsledky ukazují, že i když někdo nemá diagnostikovanou cukrovku, jeho hladina cukru v krvi může být již natolik vysoká, že negativně ovlivňuje zdraví jeho mozku,“ uvedl v tiskovém prohlášení Jean Chen, hlavní autor studie a vedoucí vědecký pracovník Rotmanova výzkumného institutu, který je součástí BARE.
Mozek je nepříznivě ovlivněn i u zdravých lidí
Předchozí výzkumy prokázaly, že vysoká hladina cukru v krvi má nepříznivý vliv na zdraví mozku u lidí s cukrovkou, ale až dosud nebyl dobře znám její dopad na mozek zdravých lidí.
„Krevní cukr se pohybuje v určitém spektru – není to černobílá kategorizace na zdravý nebo nezdravý,“ uvedl Chen v tiskové zprávě.
Studie analyzovala údaje od 146 zdravých dospělých osob ve věku 18 let a starších. Výzkumníci hodnotili hladinu cukru v krvi, aktivitu mozku prostřednictvím snímků magnetické rezonance a variabilitu srdeční frekvence pomocí elektrokardiogramu. Výzkumníci využili údaje ze souboru dat Lipské studie interakcí mysli a těla a pohybu (LEMON).
Strava a cvičení jsou klíčem ke snížení rizika
Vyšší hladina cukru v krvi byla spojena se sníženou konektivitou v mozkových sítích klíčových pro poznávání, paměť, pozornost a regulaci emocí. Nepříznivé účinky byly výraznější u starších dospělých, kteří měli obecně vyšší hladinu cukru v krvi než mladší účastníci, ale souvislost se projevila ve všech věkových skupinách. U žen byl účinek výraznější než u mužů.“Tato zjištění zdůrazňují význam kontroly hladiny cukru v krvi prostřednictvím zdravé stravy a pohybu, a to nejen pro tělo, ale také pro mozek,“ uvedl Chen. „Důležité je také chodit na pravidelné preventivní prohlídky a spolupracovat s poskytovatelem zdravotní péče, zejména pokud vám byla diagnostikována pre-diabetes.“
Předchozí výzkum ukázal, že normální stárnutí mozku je u lidí s postupující cukrovkou 2. typu urychleno asi o 26 procent ve srovnání se zdravými lidmi bez tohoto onemocnění. Zjištění také naznačují, že v době, kdy je někomu formálně diagnostikován diabetes, může již dojít k významnému strukturálnímu poškození mozku.
Na rozdíl od diabetu 1. typu, autoimunitního onemocnění, které vzniká, když imunitní systém ničí buňky slinivky břišní produkující inzulín, lze diabetu 2. typu předcházet změnou životního stylu. Mezi ně patří udržování zdravé hmotnosti, zdravá strava, která zahrnuje čerstvé, plnohodnotné potraviny a minimalizuje příjem cukru, a pravidelný pohyb.
Zvýšená hladina cukru v krvi nepříznivě ovlivňuje srdeční tep
Byla také zjištěna souvislost mezi vyšší hladinou cukru v krvi a nižší variabilitou srdeční frekvence (HRV), přičemž vědci poukazují na předchozí výzkumy, které spojovaly vyšší HRV s lepším zdravím mozku. HRV je variace délky času mezi jednotlivými údery srdce. Obecně platí, že vyšší variabilita znamená, že se tělo dokáže snadněji přizpůsobit stresorům, zatímco nízká HRV může indikovat onemocnění nebo nižší odolnost vůči stresu.
Výzkumníci poznamenali, že budoucí studie by mohly zkoumat metody zlepšování funkce mozku prostřednictvím zlepšování HRV, což může představovat snadnější cíl intervence než hladina cukru v krvi, zejména u lidí bez diabetu.
Výzkum také spojil vysokou hladinu cukru v krvi s onemocněním srdce a očí, protože poškozuje cévy v těchto orgánech. Může také snižovat schopnost ledvin filtrovat odpadní látky, což může vést k chronickému onemocnění ledvin.
AUTOR: George Citroner
Překlad, Zpracoval: CZ24.news
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.